191
430

Wat is Usenet eigenlijk?

Usenet bestaat al een hele tijd, het is de ideale manier om snel te downloaden. De ontwikkeling van dit prachtige concept is begonnen in 1979 en heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In dit artikel willen wij je graag meer vertellen over deze manier van downloaden. Je zult ontdekken dat het downloaden via Usenet nogal wat mooie voordelen kent. Kortom, maak je nog geen gebruik van Usenet, dan ga je dat hoogstwaarschijnlijk na het lezen van dit artikel wel doen.

Toegang tot ruim 200.000 nieuwsgroepen

Het Usenet netwerk is wereldwijd beschikbaar en bestaat uit een groot aantal nieuwsgroepen. Nieuwsgroepen bevatten enorm veel films, albums en andere dingen die je kunt downloaden. Er zijn tegenwoordig honderdduizenden verschillende nieuwsgroepen beschikbaar.

Het grote voordeel hierbij is dat er geen sprake is van peer 2 peer verbindingen, zoals bij veel alternatieve download methoden. Hierdoor kun je veilig en op maximale snelheid downloaden, wat natuurlijk bijzonder prettig is als je iets snel gedownload wilt hebben.

De vele voordelen van Usenet

Een groot voordeel van downloaden uit nieuwsgroepen hebben we zojuist al even belicht, namelijk de maximale snelheid waar je mee kunt downloaden. Naast dit voordeel zijn er nog een aantal andere grote voordelen die wij graag willen toelichten. Zo is de Secure Sockets Layer (SSL) ook een groot voordeel omdat je over een beveiligde verbinding kunt downloaden. Niemand kan van buitenaf zien wat je aan het downloaden bent, je bent dus volledig anoniem.

Vaak is de retentie van bestanden bijzonder lang te noemen. Zo komt het regelmatig voor dat je bestanden die enkele jaren geleden geplaatst zijn nu nog steeds te downloaden zijn. De retentie wordt aangegeven in het aantal dagen, bijvoorbeeld 1000 dagen. Hierdoor kun je niet alleen maar films downloaden die in dit jaar zijn uitgebracht, maar ook nog van 2 of 3 jaar geleden. De grote nieuwsserver providers hebben een retentie van 4000 dagen of hoger! Deze hoge retentie is dus ook een voordeel van Usenet.

Het laatste voordeel dat wij graag willen belichten is de prijs. Gebruik maken van de nieuwsserver hoeft helemaal niet duur te zijn, zo zijn er al abonnementen beschikbaar voor minder dan drie euro per maand. Daarnaast heb je in de meeste gevallen ook nog eens een proefperiode waarin je Usenet kunt uitproberen.

Payserver abonnementen

usenet nieuwsgroepenEr zijn verschillende abonnementen beschikbaar met diverse snelheden. Het is daarbij belangrijk om na te gaan welke maximale snelheid je doorkrijgt van je internet provider. Stel dat dit 100 Mbit is, dan heeft het weinig nut om een abonnement af te sluiten met een snelheid tot 400 Mbit. Je kunt ook een zogenaamde speedtest uitvoeren om na te gaan welke snelheid je momenteel haalt. Dat kan je onder andere op deze website doen. Als dit 45 Mbit is, kun je het beste voor een abonnement gaan met een snelheid tot 50 Mbit.
Zoals eerder beschreven zijn er een flink aantal verschillende Usenet providers actief. Wellicht heb je weleens gehoord van Eweka, Usenet.nl,  Usenet Server of Pure Usenet, zomaar een paar Usenet aanbieders die abonnementen aanbieden waarmee jij op een eenvoudige, betrouwbare en goedkope manier kunt downloaden.

Waar wacht je nog op? Probeer gratis Usenet!

Je hebt in dit artikel kunnen lezen welke grote voordeel het downloaden uit nieuwsgroepen biedt. Zoek daarom niet verder naar andere download alternatieven, maar begin vandaag nog met het downloaden via deze betrouwbare, goedkope en snelle manier.

De abonnementen die je kunt afsluiten kennen vaak een proefperiode van een aantal dagen of werken. Tijdens deze proefperiode kun je zelf ervaren hoe eenvoudig en krachtig het downloaden uit nieuwsgroepen is. Het voordeel van een dergelijke proefperiode is de prijs, want meestal kost de proefperiode niks! Een ideale manier om te ontdekken of het downloaden via Usenet ook iets voor jou is.